Personal Health Train (PHT) staat voor het proces van efficiënt uitwisselen van gezondheidsgegevens met volledige controle door de burger.
Aanleiding
Er worden steeds meer gezondheidsgegevens verzameld, niet alleen door zorgverleners maar ook door burgers zelf. Deze gegevens worden op verschillende plekken opgeslagen. Het is lastig om deze gegevens te bundelen en ervan te leren. Door deze informatie te verbinden kunnen verbanden worden gelegd die waardevol zijn om de burger te empoweren en om de zorg te verbeteren.
Uitgangspunt van de PHT is dat de gegevens aan de bron gestandaardiseerd opgeslagen worden, maar wel vindbaar zijn, toegankelijk en uitwisselbaar en voor hergebruik beschikbaar.
Vraag en aanpak
De diversiteit van zorg ICT-systemen, maakt hergebruik van medische gegevens zeer lastig. Om datadeling op de agenda van de zorgbestuurders te zetten is vanuit LIME een regio-regiegroep opgericht in samenwerking met Robuust en met de drie proeftuinen MijnZorg, AndersBeter en BlauweZorg.
Een bestuurdersbijeenkomst, waar een 40- tal bestuurders was vertegenwoordigd, is georganiseerd om te inventariseren hoe we rondom het thema datadeling willen samenwerken.
Vervolgens is een koplopergroep geïnitieerd, bestaande uit 13 personen, om te komen tot een Regionaal samenwerkingsorgaan (RSO).
Om de burger de regie te geven over persoonlijke gezondheidsgegevens is, in samenwerking met Zuyderland en het bedrijf Accenture, een verkenning uitgevoerd met betrekking tot het Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Samen met Burgerkracht, Zuyderland en twee PGO-leveranciers is een vijftal bijeenkomsten georganiseerd, waar in totaal 51 burgers aan hebben deelgenomen, met als doel burgers kennis te laten maken met een Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en op te halen wat burgers nodig hebben om hiermee aan de slag te gaan.
Daarnaast is in samenwerking met 23 zorgverleners de rol van de zorgverlener bij implementatie van het PGO en de barrières die daarbij een rol spelen in kaart gebracht.
Huidige status
Op dit moment wordt in samenwerking met het Maastricht UMC een pilot opgezet waarin patiënten samen met hun zorgverlener met een PGO aan de slag gaan.
Verder wordt de PHT-techniek regionaal ingezet bij de ontwikkeling van een gepersonaliseerd keuzehulpmiddel voor oncologische patiënten, om te komen tot waardevolle inzichten in de acute zorg en te komen tot slimme analyses bij Meander en Envida.
Reactie
Quote bestuurder: “Er spelen veel verschillende belangen bij de diverse organisaties. Dit maakt het lastig samen te werken. Ik denk dat LIME, als onafhankelijke partij, ons kan helpen bij dit verhaal.