Aanleiding
Ontwikkeling van een Point of Care meetinstrument voor E.Coli bij urineweg infecties zodat snel de juiste medicatie kan worden ingezet. Dit voorkomt veel ongemak bij de patiënt en vermindert de kans op resistentie.
Product
Ontwikkeling van betrouwbare handzame devices gebaseerd op bewezen laboratoriumtechnologie is een tijds- (10-20 jaar) en kapitaalintensief traject waarbij naast verschillende technische disciplines de inbreng van gebruiker (bijv. arts) en patiënt van groot belang is.
Dit doorgaans lineaire, hoog risico innovatietraject wordt binnen LIME versneld door:
- Het op te delen in parallelle ontwikkeltrajecten.
- Aan de voorkant ontwerpeisen van de gebruikers mee te nemen.
- De inzet van ervaren professionals te ondersteunen door startende professionals (studenten).
Omdat het een platformtechnologie betreft kan ontwikkeling van devices (of in dit geval cartridges voor hetzelfde device) veel sneller en goedkoper plaatsvinden.
Aanpak en aantoonbaar gebruik
Naast diverse kennisinstituten (UM, Zuyd, Fontys) hebben zich ook bedrijven aangesloten (Pathofinder, IDEE, CHILL) en zijn gebruikers (Zuyderland hygiënisten) betrokken. De technologie is in drie jaar tijd ontwikkeld van Technology Readiness Level (TRL) 2 naar TRL4 (normaal duurt dat circa 5 jaar).
Tegelijkertijd is er een concept voor de behuizing en electronische read-out ontwikkeld en is het meetcompartiment verkleind. Diverse spin-off projecten zijn opgestart.
De ontwikkeling van het device samen met het werkveld is een (keuze)onderdeel van het curriculum van de opleidingen Engineering en Applied Science van Zuyd.