MISS Activity: ‘Meten Is Super Simpel’
Product
Binnen LIME (Flagship Personalized Wearables) is de MISS Activity ontwikkeld middels een samenwerking van burgers (senioren) uit Zuid-Limburg, onderzoekers en studenten van Zuyd Hogeschool en Maastricht University (afdeling IDEE).
De MISS Activity is een doorontwikkeling van de bestaande MOX Activity Monitor van Instrument Development, Engineering and Evaluation (IDEE). Het is een gebruiksvriendelijke activiteitenmeter voor 65+’ers. De MISS Activity is uniek omdat:
- Het speciaal aangepaste algoritme is afgestemd op het langzame looppatroon van de doelgroep.
- De gebruiksvriendelijkheid van de userinterface is ontwikkeld met en voor de doelgroep.
De MISS Activity kan in de broekzak gedragen kan worden. De activiteitenmeter meet valide het aantal stappen en actieve minuten.
De data wordt op een heel eenvoudige manier gepresenteerd in de bijbehorende app. In de app kan de gebruiker de data van die dag zien en de verdeling van het aantal stappen en actieve minuten verdeeld over de dag. In dezelfde app kan de deelnemer het persoonlijke stappen-doel en actieve minuten-doel aangeven.
Vraag en aanpak
Het doel was om de bestaande activiteiten meter MOX aan te passen. Dit was nodig, omdat uit eigen vooronderzoek bleek dat de huidige activiteitenmeters niet gebruiksvriendelijk zijn voor ouderen en ze niet valide kunnen meten tijdens dagelijkse activiteiten, zoals bijvoorbeeld stofzuigen (zie artikel in Smarthealth.nl).
Vanuit LIME zijn samen met IDEE, onderzoekers, studenten en ouderen eisen opgesteld waaraan de MISS Activity moet voldoen.
De ontwikkeling bestond uit twee delen:
- Het aanpassen en valideren van het MOX-algoritme voor ouderen tijdens dagelijkse activiteiten.
- Het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke userinterface.
Er is ontwikkeld en getest in zowel het motion lab van Maastricht University als in de LIME-Wearable Werkplaats.
Het algoritme is ontwikkeld en getest met tien gezonde volwassenen en 40 gezonde ouderen.
De userinterface is ontwikkeld samen met 25 ouderen in een iteratief proces.
De ontwikkelde MISS Activity is daarna in een veldstudie getest op hanteerbaarheid en toepasbaarheid bij 30 thuiswonende ouderen en bij Het Rughuis bij patiënten met chronische pijn.
Bij de aanpassing van de MOX hebben meer dan 100 studenten meegewerkt vanuit uiteenlopende disciplines zoals: ICT, Communicatie en Media Design (CMD), Fysiotherapie en International Business.
Reacties
- Deelnemer veldstudie:
“Hij is makkelijk af te lezen en hij is makkelijk in te stellen en er is altijd nog een escape. Als je het niet zelf kan, dan kan je nog altijd de hulplijn bellen of iemand in je omgeving die dat kan dus dat mag geen probleem zijn.” - Therapeut Het Rughuis:
“Het voordeel voor mij als therapeut is dat wij ook weinig inzicht hebben in het beweegpatroon van cliënten en door de MISS Activity krijgen wij veel meer inzicht. Mensen weten zelf ook niet altijd hoeveel ze bewegen en door het concreet op zo’n app te zien is het zowel voor de cliënt als voor ons veel meer inzichtgevend’.