Graag stellen we de volgende deelnemer van het LIME start-to-bike team aan jullie voor.
Mijn naam is Gerrie Bours, ik ben 59 jaar en recent oma geworden van Noortje, en ik verwacht dit jaar een tweede kleinkindje. Ik ben zowel bij Zuyd als bij de Universiteit Maastricht werkzaam als docent onderzoeker.
Een tijdje geleden kwam een oproep voorbij om met startende fietsers deel te nemen aan het wielerevenement Limburgs Mooiste: een uitdaging van 100 km met pakweg 1500 hoogtemeters door het prachtige Limburgse heuvellandschap. LIME zou de deelname aan deze koers zeer intensief begeleiden.
Dit leek me wel iets. Ik liep namelijk al een hele tijd tegen mijn conditie aan die maar niet wilde verbeteren. De laatste twee jaren heb ik veel gezondheidsproblemen gehad (door pure pech), maar die een flinke aanslag op mijn lichaam hebben gepleegd. Wat ik zelf ook probeerde, het lukte maar niet om mijn conditie op mijn oude niveau te krijgen. Ik twijfelde of ik wel tot de doelgroep behoorde, omdat ik toch al vaker in het verleden gefietst had en ook aan cross-fit deed. Gelukkig was dit geen probleem, zodat ik me heb aangemeld.
Tijdens de kick-off informatie avond kregen we de meetgegevens zoals eerder vastgesteld en konden we kennismaken met onze individuele coach. Mijn coach is Mike Verbaten (student biometrie), en samen met hem heb ik mijn trainingsschema besproken en hoe ik dit het beste kan combineren met de cross-fit, mijn danslessen (ik dans nog Argentijnse Tango) en natuurlijk mijn drukke baan en de aandacht voor thuis. Een hele uitdaging.
Inmiddels heb ik drie weken training gehad. De eerste ritten vielen me makkelijk: het waren wat langere tempo 1 en 2 ritten (met een wat lagere hartslag), zoals ik eigenlijk altijd gewend ben om te fietsen. Ondanks dat ik altijd veel heb gesport, ben ik een ‘luie’ sporter: ik doe graag veel, maar wil eigenlijk niet te moe worden of te zwaar trainen. Ik keek dus erg op tegen de rit waarbij ik 30 minuten mijn hartslag boven de tweede zone moest houden, maar onder de anaerobe drempel. Mike gaf me hiervoor enkele goede tips en het is me gelukt! Hier ben ik wel trots op. En ik had er ook nog plezier in, en dat is toch wel erg belangrijk.
De gegevens van het fietsen delen we op Strava. Zo kan de coach precies zien hoe de rit is verlopen en kan ook het individuele schema indien nodig aangepast worden. Wat super leuk is, is dat we elkaar allemaal ook via Strava kunnen volgen in onze training en elkaar kudo’s (pluimpjes) kunnen geven. Dit werkt zeker stimulerend.
Na afloop van een training geven we enkele gegevens door aan onze coach, zoals de mate van inspanning (Borgschaal), de vermoeidheid na afloop, het plezier dat je had en in welke mate je tevreden was over de rit.
Inmiddels voel ik mijn conditie langzaam beter worden en begin ik ook mijn energie weer wat terug te krijgen. Dat laatste is eigenlijk mijn grootste doel. Natuurlijk wil ik ook straks samen met de andere start- to- bikers op 15 juni de 100 km uit fietsen. De grote uitdaging voor mij zijn niet zo zeer de afstand of de klimmetjes die in de route zitten, maar vooral de afdalingen: ik ben doodsbang om snel af te dalen. Met grote waardering zag ik op Strava dat collega deelnemers hier minder moeite mee hebben. Hopelijk gaat mij dat ook nog eens lukken.