Zorgverleners zijn verplicht om van iedere patiënt een persoonlijk medisch dossier bij te houden. Vanaf 2020 kunt u uw eigen medische gegevens zelf beheren in een digitale omgeving, een zogenaamd persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Deze persoonlijke gezondheidsomgeving moet nog ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Om dit zo optimaal mogelijk in te richten, willen wij u vragen om met ons mee te denken.
Rol burgers
De burgers die deelnemen aan dit onderzoek delen hun ervaringen en discussiëren gezamenlijk over de manier waarop ze een persoonlijke gezondheidsomgeving gebruik willen nemen. Het is niet noodzakelijk dat u speciale voorkennis heeft.
Wat houdt het onderzoek in?
Ochtend
U test op een Ipad twee verschillende persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO) aan de hand van een aantal opdrachten. U gebruikt hiervoor verzonnen gegevens en niet uw persoonlijke gegevens. Tijdens deze sessie zal er een student van Zuyd Hogeschool naast u zitten. Het is de bedoeling dat u de gedachten die in u opkomen uitspreekt. De student zal de handelingen die u verricht noteren en uw uitgesproken gedachten opschrijven. Dit onderdeel zal maximaal 2 uur duren.
Pauze
Hierna is er een pauze van een uur. U krijgt een lunch aangeboden en bent in de gelegenheid om een wandelingetje te maken of een rustmoment te nemen.
Middag
In het middagdeel worden de gebruiksvriendelijkheid en werkwijze in een groep van maximaal 10 personen besproken. Het doel van dit groepsgesprek is om vast te stellen hoe het gebruik in de praktijk het beste ondersteund kan worden. Welke informatie of ondersteuning heeft u nodig om gebruik te gaan maken van een PGO?
Op basis van de onderzoeksuitkomsten geven wij advies aan de zorgorganisatie hoe ze het PGO het best kunnen introduceren.
Wat houdt een persoonlijke gezondheidsomgeving in?
Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een digitaal hulpmiddel voor het beheren van persoonlijke medische gegevens:
- Snel en volledig overzicht van de gezondheid van de patiënt.
- Medische gegevens kunnen (anoniem) worden uitgewisseld met/tussen onderzoekers om onderzoek naar behandelmethodes en medicijnen te versnellen en verbeteren.
- Patiënt kan zelf bepalen welke informatie met wie gedeeld mag worden.
- Patiënt kan zelf informatie toevoegen, zoals een dagboek van klachten of gegevens uit zelfmeetapparatuur.
Data
De bijeenkomsten vinden van 10 uur tot 15 uur plaats op 4 juni, 5 juni, 12 juni, 19 juni en 20 juni. U bent op één van de data aanwezig. Aan de hand van een aantal persoonskenmerken delen de onderzoekers de groepen in.
Locatie
De bijeenkomsten vinden plaats op de Zorgacademie Parkstad, Henri Dunantstraat 2 te Heerlen (in de straat van het Zuyderlandziekenhuis).
Parkeren is gratis mogelijk en de bushalte vlakbij en bereikbaar met lijn 21, 24, 44 en 58.
Beloning
- Als dank voor deelname ontvangt u een cadeaubon.
- Gemaakte reiskosten worden vergoed op basis van werkelijk gemaakte kosten.
- Tijdens de bijeenkomst ontvangt u een gratis lunch.
Achtergrondinformatie
Zorgverleners zijn verplicht om van iedere patiënt een persoonlijk medisch dossier bij te houden. In een medisch dossier staan alle gegevens rondom behandelingen zoals onderzoeksuitslagen en röntgenfoto’s. U heeft recht op inzage in uw persoonlijk medische dossier. Vanaf 2020 kunt u zelfs uw eigen medische gegevenszelf beheren in een digitale omgeving, een zogenaamde persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Deze persoonlijke gezondheidsomgeving moet nog ontwikkeld en geïmplementeerd worden.
Geheimhouding
De gegevens die verkregen worden uit het onderzoek worden anoniem verwerkt. Dit betekent dat uw persoonlijke gegevens met niemand gedeeld worden en niet gekoppeld worden aan de resultaten van het onderzoek.
Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk 20 mei 2018 via info@limeconnect.nl met als onderwerp ‘PHT onderzoek’.
Vermeld in de mail de volgende gegevens:
- Naam
- Adres
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Leeftijd
- Hoogst genoten opleidingsniveau (Basisschool, VMBO/LBO/MAVO, HAVO/VWO, HBO/WO)
- Heeft u een chronische aandoening waardoor u regelmatig contact heeft met een arts of andere zorgverlener? (minimaal 1 keer per kwartaal). Ja/Nee
U krijgt uiterlijk 28 mei bericht op welke datum het onderzoek voor u gepland staat.