Voor wie: Fysio- en ergotherapeuten en patiënten met een chronische aandoening. Het doel van het project is om te in kaart brengen welke eisen zorgprofessionals en cliënten stellen aan draagbare technologie voor het meten van beweegactiviteiten om een gefundeerde keuze te kunnen maken en de meters toe te kunnen passen in de zorgpraktijk.
Rol van Meetpunt: Omdat er een groot commercieel aanbod van activiteitenmeters op de markt is, maar de bruikbaarheid ervan binnen de zorgpraktijk onduidelijk is heeft Meetpunt de vraag naar meer inzicht hierin opgepakt. Er is een RAAK publiek subsidieaanvraag geschreven en toegekend (SIA) waarmee Meetpunt samen met partners van andere kennisinstellingen en zorginstellingen/praktijken tot uitvoering van een grootschalig onderzoek is gekomen.
Proces: Voor het onderzoek is een set commerciële activiteitenmeters (accelerometers, stappentellers, apps) geselecteerd die hanteerbaar zijn in de praktijk. Hierbij zijn de volgende eisen gesteld: 1) kosten maximaal 150 euro, 2) geeft ‘real time’ feedback aan de gebruiker, 3) geen abonnementskosten per maand en 4) geen borstband voor hartslagmeting. Het project bestaat uit drie delen. Ten eerste een kwantitatieve klinimetrische studie naar de validiteit en betrouwbaarheid van activiteitenmeters bij cliënten met een chronische aandoening door middel van een activiteitenprotocol dat gebaseerd is op dagelijkse activiteiten. In dit deel zullen 150 cliënten worden getest met 9 activiteitenmeters. Te tweede een kwalitatieve studie (participatief prospectief actieonderzoek) naar de hanteerbaarheid en toepasbaarheid van activiteitenmeters bij gebruik in het dagelijks leven. Gedurende 6 maanden gaan therapeuten en cliënten met een chronische ziekte in een community of practice van en met elkaar leren. In dit deel van het onderzoek zullen 8 therapeuten en minimaal 48 cliënten worden geïncludeerd. Ten slotte worden criteria opgesteld en een keuzehulp ontwikkeld waarin kennis uit de bovenstaande projectdelen toegankelijk is en door zorgprofessionals en cliënten met een zorgvraag gebruikt kan worden. In het ontwikkelproces zullen therapeuten, cliënten, docenten en studenten betrokken worden bij het testen van prototypes van de keuzehulp.
Het geheel is een tweejarig project in 2015-2016.
Product: Het resultaat is inzicht in de validiteit en betrouwbaarheid van activiteitenmeters bij mensen met een chronische aandoening en een onderlinge vergelijking van de meters. Inzicht in de diverse aspecten van de hanteerbaarheid en toepasbaarheid van de geselecteerde activiteitenmeters op het gebied van het monitoren van de therapievoortgang en het geven van feedback in het dagelijks leven bij verschillende doelgroepen vanuit perspectief van de cliënt en de zorgprofessional. Een keuzehulp om (bestaande en toekomstige) activiteitenmeters te selecteren afhankelijk van het gebruikersdoel. Een methodiek voor het adviseren van draagbare technologie die breed toepasbaar is. Inzicht in criteria die richting geeft aan de ontwikkeling van nieuwe activiteitenmeters.