Vanuit LIME is een duurzame samenwerking met Living Labs van Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht noodzakelijk om de katalyserende bijdrage te leveren aan de innovatie van de partners die haar benadert.
Het Motion Lab, de Wearable Werkplaats en Legal Lab van Zuyd Hogeschool hebben in het afgelopen jaar diverse projecten van start-ups (zoals bijvoorbeeld HemiGlass en Psylaris of zorgpartners ondersteund (waaronder Zuyderland en Adelante). Daarnaast zijn in 2020 13 MKB’s/start-ups waaronder E-forze, 1 gemeente (Gemeente Vaals) en 1 startende zorgorganisatie ondersteund door het Zuyd Innovatie en Ondernemingslab (ZIEL) bij het analyseren van de economische haalbaarheid van de innovatie en werden adviezen/aanbevelingen geleverd ter bevordering van hun business model.
Om een inzicht te bieden over de verscheidenheid van externe hulpvragen voor het Motion Lab en de Wearable Werkplaats tref je hieronder een aantal interessante projecten aan:
- Knie-revalidatie
In het Motionlab en Wearable Werkplaats worden momenteel twee projecten uitgevoerd ter ondersteuning van een onderzoek naar de meerwaarde van een voorste kruisband-sparende knieprothese (afdeling Orthopedie Zuyderland). Het eerste project betreft het meten van de rotatoire stabiliteit van de knie vóór en na het plaatsen van de knieprothese m.b.v. het Viconsysteem. Het tweede project betreft het ontwikkelen van een meetinstrument voor het meten van de knieproprioceptie (gevoel in de knie) na het plaatsen van een nieuw type knieprothese. Verwacht wordt dat deze proprioceptie meer behouden blijft bij gebruik van de nieuwe chirurgische techniek waardoor preventieve reflexen ten behoeve van de kniestabiliteit behouden blijven. - Paramedische zorg ondersteunende metingen (MotionLab, Xsens)
Mede door de LIME Portal krijgt het MotionLab steeds meer vragen vanuit de paramedische praktijk naar ondersteunende metingen in de therapeutische trajecten. Concreet liggen er twee aanvragen vanuit Huis voor de Sport Limburg voor ondersteunen door bewegingsanalyse bij de revalidatie/begeleiding van voetballers met voorste kruisband letsel en bij topgolfers. - Beeldschermwerken en hoofpijnklachten
In juli 2020 werd de doctoraatsthesis ‘Spinal Posture as a trigger for Episodic Headache within a biophysical context? An explorative study’ succesvol verdedigd door Sarah Mingels aan de Universiteit Hasselt. De houdingsmetingen voor deze studie werden uitgevoerd in het MotionLab. Zowel de ontwikkeling van de meetopstelling, de biomechanische modellen als de data-analyse hiervan werden door docenten en studenten van de opleiding Mens en Techniek|Biometrie m.b.v. LIME-facilitering ondersteund.